Waarom – Kijk naar Ierland – Historiek – Hoe
Waarom doen we dit?
- Omdat burgers geen inspraak hebben; burgers kunnen enkel voor politieke partijen stemmen en geen beleid bijsturen.
- Omdat de particratie blijft voortduren door de machtsgreep van meerderheidspartijen op de besluitvorming in het parlement met lobbycratie en achterkamerpolitiek tot gevolg
- Omdat er, gedreven door eigenbelang, een politieke vetzucht ontstaan is met vele extra instellingen en politieke mandatarissen en politiek benoemde functies, met een minder efficiënt beleid tot gevolg
- Omdat zes staatshervormingen niet gezorgd hebben voor communautaire vrede, wat nochtans de bedoeling was. Ons land is complexer geworden om te besturen, kijk maar naar klimaat, mobiliteit en gezondheidszorg. Gewesten beconcurreren elkaar op verschillende beleidsdomeinen.
Hoe doen andere landen het ?
Het wordt tijd dat politici dat deze politieke marktlogica loslaten en de bevolking meer invloed geven bij belangrijke beslissingen.
In Ierland hebben politici dat al gedaan, met succes. Daar heeft een gelote burgerraad zich gebogen over de grondwet en heeft het volk de kans gekregen om zich in een referendum over haar voorstellen uit te spreken. Op die manier heeft de burger knopen doorgehakt waar de politici niet uit geraakten.
Historiek
Aanvraag bij de senaat
In het voorjaar van 2020 vragen burgerbewegingen aan de Senaat om een gelote burgerraad te organiseren rond democratie en de instellingen.
Persconferentie
In de zomer van 2020 sluiten nieuwe burgerbewegingen zich aan en maken ze hun eis publiek bekend via een persconferentie.
Bezoek bij partijvoorzitters
De burgerbewegingen gaan in de zomer van 2020 bij verschillende franstalige partijvoorzitters op bezoek om hun eisen en argumenten voor te leggen.
Federaal regeerakkoord
De federale regering belooft in het haar regeerakkoord werk te maken van nieuwe inspraak en participatievormen.
De federale regering gaat een platform opmaken
Renew Belgium eist volksraadpleging
Renew Belgium steunt het initiatief van de federale regering, maar wil verder gaan en wil dat de bevolking zich kan uitspreken in een volksraadpleging.
Desnoods zullen zij ze de volksraadpleging zelf organiseren met hun eigen online platform.
Hoe?
- Gelote burgerraad overlegt en formuleert voorstellen.
- Renew Belgium vraagt aan de federale regering, de Senaat en het federale parlement om de organisatie en de financiering van een gelote burgerraad op zich te nemen.
- De bevolking spreekt zich uit in een volksraadpleging.
- Renew Belgium wil dat de bevolking de kans krijgt om zich uit te spreken voor de voorstellen van de gelote burgerraad.
- Renew Belgium beschikt over een online platform waarmee peilingen met de eID kaart georganiseerd kunnen worden. Renew Belgium is bereid dit platform hiervoor in te zetten.